Novinky

08.10.2014
Zveřejnili jsme program přednášek a workshopů. Neváhejte se registrovat.


27.11.2013
Videozáznamy uvolněny. Dlouhé zimní večery budiž pochváleny.


07.10.2013
Hledáme dobrovolníka na výpomoc při časování videí


31.10.2013
Pozor! Museli jsme upravit rozvrh workshopů.


13.10.2013
Kompletní program... Zveřejněn!


TOPlist

RSS kanál

Syndikovat obsah
Domů | Historie | 2012 | Záznamy

Záznamy z konference LinuxAlt 2012

Záznamy z přednášek konference LinuxAlt 2012 jsou zveřejněny pod licencí Creative Commons by-nc-sa verze 3.0. Některé texty přednášek jsou díky laskavosti jejich autorů zveřejněny pod svobodnou licencí GNU FDL. Ostatní neoznačené materiály mají veškerá práva vyhrazena jejich původním autorům. Bez jejich předchozího souhlasu nesmí dojít k šíření, reprodukci, nebo modifikaci v souladu s ustanovením autorského zákona.

Obsah

Pavel Tůma a Michal Altmann

Jaké existují kalendářové systémy pro Linux? Co umožňují? Dají se rozumně používat? Doma ve firmě? Jsou user-friendly? Přehled, porovnání, hodnocení + živá ukázka nasazení, konfigurace a fungování nového kalendářového systému 3e.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Petr Krčmář

Linux je často nasazován v různých kritických oblastech, kde je třeba zajistit solidní bezpečnost. Není ale k zahození, když si zabezpečíte i běžný desktop proti různým druhům útoků. Pomoci vám v tom může technologie AppArmor, pomocí které můžete určit aplikacím, co mohou a nemohou udělat. Proč by třeba měl být schopen Apache spustit Bash? Nebo proč by Firefox měl mít schopnost zapisovat mimo svůj profil? Pomocí AppArmor jim to jednoduše zakážete.

Spustit prezentaci v ODPPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Michal Hrušecký

Prednaska predstavi projekt ownCloud – open source reseni, ktere se snazi konkurovat velkym firmam jako je Google ci Dropbox, poskytovat stejny komfort a pritom poskytuje uzivateli kontrolu nad jeho daty.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Vlastimil Ott

Darktable je program pro nedestruktivní zpracování RAW snímků a vytvoření JPG fotek. Obsahuje desítky modulů pro vylepšení barev, geometrie snímků či přidání efektů. Výsledné fotky lze uložit na disk nebo přímo do internetových galerií. V oblasti zpracování fotografií obsahuje funkce, které lze nalézt v programech jako Zoner Photo Studio, Adobe Photoshop nebo Lightroom, Bibble, Aperture nebo digiKam.

Přehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Ondřej Caletka

V přednášce pro začínající správce si podrobně vysvětlíme, jak vlastně systém doménových jmen funguje. Dále si prakticky ukážeme konfiguraci DNS serveru a upozorníme na nejčastější chyby, kterých se správci dopouštějí.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Martin Stránský

Představení metod a postupů při vývoji 2D/3D hry pro Firefox, včetne praktických ukázek a rozboru používaných technologií (WebGL, HTML5/Canavas, JSON, LocalStorage...).

Stáhnout archivPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Ladislav Hagara

Volné pokračování přednášky Kinect pro Xbox 360 a GNU/Linux z loňského LinuxAltu. Letos věnované nejenom Kinectu ale i obyčejné webové kameře. Aktualizovaný přehled knihoven pro práci s Kinectem v Linuxu. K rozpoznávání polohy těla už není nutný binární blob. Přirozené uživatelské rozhraní (NUI). Praktické ukázky. Ovládání linuxového desktopu pomocí Kinectu nebo webové kamery. RSI nebo CTS? Co takhle ovládat linuxový desktop pohybem hlavy?

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Ondřej Surý

Pracovní skupina DANE vydala v rámci IETF (Internet Engineering Task Force) tento srpen dokument RFC 6698, který popisuje nový DNS záznam umožňující ukládat do DNS otisky certifikátů a způsob práce s nimi. V této přednášce se nejdříve vrátíme k začátkům projektu. Poté si řekneme, co je potřeba udělat pro podporu tohoto protokolu v tuto chvíli a nakonec si představíme lehkou vizi budoucnosti, v níž nebudou k běžnému zabezpečení internetových protokolů potřeba certifikační autority. Dokáže nakonec DANE protokol nahradit DV-certifikáty? Bude to znamenat konec certifikačních autorit a infrastruktury veřejných klíčů (PKI)? Nejen na tyto otázky byste měli najít odpověď v této přednášce!

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Pavel Franc a Pavel Cvrček

Prednaska o soucastnosti a budoucnosti mozilly, novinky ohledne B2G (Firefox os) a dalsi.

Stáhnout archivPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Marek Vavruša

Požadavky na rychlost síťových aplikací stále rostou, stačí jim i klasické programovací paradigmata?

Cílem přednášky je praktické seznámení s modely obsluhy požadavků nad protokoly UDP a TCP a porovnání nových přístupů pro paralelní zpracování požadavků a „zero-copy” příjem paketů. Zároveň jsou krátce představeny metody měření výkonu síťových aplikací a možné úskalí, která mohou nastat při vícevláknovém zpracování oproti klasickým úlohám. Posledním tématem je vliv optimalizací na bezpečnost aplikace.

Knot DNS je ryze autoritativní DNS server z laboratoří CZ.NIC se zaměřením na výkon a podporu moderních standardů. V přednášce budou nejen krátce představeny nové vlastnosti a změny oproti první představené verzi Knot DNS na LinuxAlt 2011, ale především nové zkušenosti z reálného provozu. V závěru budou krátce představeny plány pro další vydání.

Stáhnout archivPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Jakub Hrozek a Martin Kosek

Prednaska by mela dve casti – server a klient, kazda cca 20 minut + demo.

Server: Predstaveni FreeIPA jako integrovaneho systemu pro spravu identit na Linuxu. Ukazeme, co FreeIPA umi navic oproti klasickemu NISu/LDAPu, mj. integrace s DNS, ukladani pravidel pro SUDO nebo map pro automounter. Cast zaberou novinky ve FreeIPA 3.0, zejmena ocekavana integrace s Active Directory.

Klient: Shrnuti prihlasovani na UNIXu/Linuxu (NSS, PAM), srovnani nss_ldap vs. SSSD, ukazka rozsirene funkcionality SSSD jako cachovani SUDO pravidel, SSH klicu nebo autofs map.

Spustit prezentaci - 1. částSpustit prezentaci - 2. částPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Milan Knížek

• Proč potřebujeme správu barev – co zařízení, to jiné barvy

• Editace/zobrazení – kalibrace a charakterizace monitoru

• Tisk – charakterizace tiskárny

• Digitální fotografie – charakterizace fotoaparátu, skeneru

• Úskalí správy barev – převody mezi prostory, reálné nebo dobře vypadající barvy...

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Pavel Šimerda

Proč byste neměli už předem zanevřít na ošklivé systémové služby a nástroje jako NetworkManager, firewalld, dnssec-trigger, strongswan/openswan, avahi a případně další. Podíváme se na průřez tím, co bez nich umíme dobře, co špatně a co vůbec.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Petr Krčmář

Říká se, že existují dva druhy uživatelů: jedni zálohují a ti druzí ještě nikdy nepřišli o data. Jak praví klasik: zálohuj, zálohuj, zálohuj. Jenže. Která cesta je ta správná? Existuje jich víc? A proč zvolit právě tu a ne onu. Přednáška představí některé typy zálohování a nástroje pro zálohování určené.

Spustit prezentaci v ODPPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Ondřej Caletka

Balík OpenSSH patří k základní výbavě každého linuxového systému. Umí toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. V přednášce si prakticky předvedeme používání SSH klíčů a certifikátů, tunelování i sdílení jednoho SSH spojení.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Miro Hrončok

Navrhneme spolu objekt, připravíme ho k tisku a následně jej vytiskneme na open-source 3D tiskárně RepRap.

Spustit prezentaci v SVGPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Věroš Kaplan

S počítači jsou pořád jen problémy. Tuhle něco vypadne, tamhle se něco rozbije. A uživatelé pak volají, a volají... Nejlepším způsobem, jak dozvědět o problémech dřív, než ostatní, je nasadit nějaký monitorovací systém – třeba Nagios. Přednáška nabídne: Stručný úvod do Nagiosu, možnosti rozšíření, nějaké zkušenosti a humorné zážitky.

Spustit prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Michal Černý

Nejpopulárnější otevřený operační systém Android od samého počátku ohrožují patentové spory s řadou společností. V přednášce budou zmíněné nejznámější a nejvíce významné kauzy a jejich dopad informační společnost, otevřený softwar atp. Pokusíme se také odpovědět na otázku, komu současná legislativní úprava vyhovuje a proč.

Spustit prezentaciStáhnout materiály k prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Petr Nalevka

Představení aplikací pro chytré telefony s operačním systémem Android z dílny Urbandroid Team viz https://sites.google.com/site/urbandroidteam. Tyto aplikace jsou nejen úspěšné (>3 miliony stažení, >500k aktivních uživatelů), ale ukazují i nové způsoby využívání chytrého telefonu a různá technicky zajímavá řešení. Například: Sleep as Android – chytrý budík, který využívá aktigrafii a měří spánkové fáze pro příjemné probuzení ve fázi lehkého spánku Dock4Droid – využití triku s overlay view pro implementaci plnohodnotného Doku pro přepínání aplikací na systému Android AppReactor – jednoduchý skriptovací jazyk pro automatizaci chytrého telefonu, funkce pro přístup k mnoha různým funkcím SDK Pumpdroid – momentálně asi největší veřejně dostupná databáze cen pohonných hmot v České republice. Řešení je postavené na Google AppEngine + Androidí klientská aplikace

Spustit prezentaci v SVGPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Jiří Eischmann

Fedora je velmi dobrou volbou, pokud chcete sledovat vývoj v oblasti Linuxu. Nemusí ale zůstat pouze u sledování. Fedora je také velmi otevřená novým přispěvatelům, kteří chtějí pomoct s jejím vývojem a kvalitou. V první části přednášky se posluchači dozví na názorných příkladech, jak se zapojit do testování Fedory, především do tzv. Fedora Test Days. V druhé části se seznámí s tím, co obnáší vytváření balíčků pro Fedoru.

Spustit prezentaci v ODPPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

Adam Dominec

Technologií motion tracking lze z videa dopočítat pohyb kamery a do určité míry i tvar natáčené scény, což má významné uplatnění při tvorbě filmů. Přednáška ukáže nové nástroje programu Blender a ke srovnání další volně dostupný software pro tyto účely, vše opatřeno stručným náhledem do teorie v pozadí.

Spustit prezentaciStáhnout materiály k prezentaciPřehrát audiozáznamPřehrát videozáznam

 

Partneři

Generální partneři akce

FIT VUT Brno

Red Hat


Hlavní partneři

CZ.NIC LABS

Perspektiva - ITJobs

FlexiBee Systems

OKsystem

Za podpory

Knihkupectví U Marečka

Sledujte nás


Pořadatelé

sdružení OpenAlt z.s.

Studentská unie FIT